Gastronomiczna branża w naszym kraju ma wiele obowiązków, których musi dopełnić. Jednym z nich jest dbanie o należytą jakość wypuszczanych do kanalizacji ścieków, a o tym mówią odpowiednie przepisy. Jeżeli jakaś kuchnia używa większą ilość tłuszczu, to wówczas nie można takich ścieków wylewać bezpośrednio, a wcześniej muszą one być oczyszczone.

Służą do tego specjalne separatory, jakich montaż będzie w wielu przypadkach niezbędny. Jeśli jakaś restauracja czy bar takie urządzenie musi zamontować, to należy to zrobić w odpowiedni sposób. Ważne jest przede wszystkim to, aby serwis separatorów miał łatwy dostęp. Firmy zajmujące się takim serwisem posiadają wprawdzie odpowiedni sprzęt, lecz niekiedy trafiają się sytuacje, że nawet on nie pomoże.

W takim przypadku trzeba w jakiś inny sposób sobie poradzić, ale z tym wiązać się też będzie całkiem inna czyszczenie separatorów cena za nietypowe usługi. Tak więc jeżeli ktoś nie chce niepotrzebnie płacić za dużo, to musi wykonać wszystko zgodnie z zasadami. Systematyczne czyszczenie separatora tłuszczu jest bardzo ważne, ponieważ separatory dość szybko się zapychają.

Jeżeli przez większy okres czasu zgromadzony tłuszcz nie będzie z nich odciągnięty, to w pewnej chwili może się zacząć wylewać do kanalizacji, a to jest zabronione. Częstotliwość przyjazdów najlepiej uzgadniać z firmą, która będzie świadczyć takie usługi. A uzależnione to będzie od wielkości samego separatora oraz pojemności ścieków, które będą do odfiltrowania.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz