Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijne wieczerzy bez łamania się opłatkami. Ten biały, cienki kawałeczek chleba symbolizuje bardzo dużo, ponieważ chleb przecież jest jednym z głównych symboli dobrobytu i szczęścia. Tradycja ta narodziła się przed wielu laty, ponieważ już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie stała się symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zanosić do domów, dla osób jakie z różnego powodu nie miały możliwości uczestniczenia w nabożeństwie, żeby w pewnym momencie zostać jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.

Jak okazuje się obecnie utrzymywanych nie tylko w Polsce, lecz również chociażby we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Tradycyjne oplatki są w formie cienkich chlebowych płatków. Najczęściej posiadają biały kolor, ale można też znaleźć w sprzedaży wersje kolorowe, wypiekane dla bydła. W naszej tradycji jest nakazane, aby na wigilię łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie pojawiają się przeważnie na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robione są wyłącznie z białej mąki i wody, bez żadnych dodatków.

Z dobrze wymieszanej masy formuje się cieniutkie płaty, które wypiekane są następnie przez dwie minuty w piecu, a potem docinane i pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez cały rok, ale największe jej spiętrzenie jest w okresie od września do grudnia. Zwykle opłatki można dostać we wszystkich sklepach, a jeżeli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to musi się po nie wybrać do któregoś z kościołów.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz